Referenties

Veel medewerkers van Sint Jacob volgen een opleiding of hebben een opleiding gevolgd.
Op deze pagina vind je verschillende referenties van collega's.
Nieuwsgierig? Kijk rustig rond!

Suzanne van Huizen Niveau 3 Van Welzijn naar de Zorg.
Al negen jaar ben ik werkzaam in de locatie Schalkweide van Sint Jacob in het team Welzijn. Langzamerhand veranderden mijn werkzaamheden. Toen mij werd gevraagd of ik de opleiding Verzorgende IG wilde gaan volgen, hoefde ik niet lang na te denken. Het was tijd voor iets anders!

Ik ben nu werkzaam in de zorg, op de laantjes in Schalkweide en het bevalt mij heel goed. Het was fijn dat ik de bewoners en de collega’s al kende en het werken op kleinschalig wonen PG is een leuke uitdaging. Het naar school gaan was wel weer even wennen, net als het werken volgens rooster en het huiswerk. Normaal werkte ik vaste dagen en als ik thuis kwam was ik klaar, nu heb ik wisselende diensten en moet ik thuis echt tijd vrij maken voor mijn huiswerk.

Ik ben heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt, ik vind de zorg leuk en werk ook nog 1 zondag in de 2 weken op het dagcentrum en heb nog een expertrol welzijn. Het is nu lekker druk en alles moet een plekje krijgen maar ik heb daar de volste vertrouwen in dat het gaat lukken.

Dankzij deze keuze ben ik straks breed opgeleid met zowel zorg als welzijn en zie ik mij nog jaren bij Sint Jacob werken.

Saskia lindeboom Niveau 2

Na twintig jaar in de bloemenbranche gooide ik het roer om. Ik ging een opleiding volgen

Van de bloemenbranche naar de zorg: Saskia Lindeboom gooide het roer helemaal om. Ze heeft er geen moment spijt van gehad.

“Ik kende het hele bloemenvak, van de veiling tot de administratie. Maar privé gebeurde er heel veel en ik kreeg een werkconflict. Ik ben uit de branche gestapt en heb een jaar in de thuiszorg gewerkt. Daar ontdekte ik dat de zorg me lag. Ik had heel leuke cliënten, daar heb ik echt mee geboft. Mijn werkcoach van het UWV wees me op de mogelijkheden bij Sint Jacob. Ik werk nu op het Hofje van Bakenes in Boerhaave. Voor die tijd was ik nooit in aanraking geweest met dementerenden, dus dat is wel even wennen. Ik leer de mensen nu steeds beter begrijpen. Dat vind ik het mooiste van dit werk. Deze mensen verdienen het gewoon om goede zorg te krijgen. Natuurlijk zijn er ook moeilijke momenten. Ik heb al enkele malen meegemaakt dat een bewoner overleed. Gelukkig is er alle ruimte om daarover te praten, zowel op de afdeling als op school. Je leert veel door situaties met anderen te bespreken. Ik heb geen enkele twijfel meer. Het is een zwaar, maar vooral een dankbaar beroep.”

Lenie Wind Niveau 3

Ik keek uit naar de gezamenlijke lesdagen. Je zit met collega’s van alle locaties bij elkaar, daar steek je wat van op

Na jaren administratief werk heeft Lenie Wind haar plek gevonden in de zorg. Als één van de eersten behaalde ze bij het Jacob Leerhuis haar diploma Verzorgende IG.

“33 jaar lang heb ik een administratieve baan gehad, maar dat werk verdween door de crisis. Ik richtte me op de zorg, deed vrijwilligerswerk bij een hospice en kreeg een baan in Bosbeek.

Na vier jaar wilde ik meer verantwoordelijkheid en meldde me aan voor het verkorte traject op niveau 3. De lesdagen waren heel gezellig en ontspannen, ik keek er echt naar uit. Er was tijd om met elkaar een opdracht door te nemen en ervaringen uit te wisselen. Je zit met collega’s van alle locaties bij elkaar, daar steek je wat van op. Hoewel de combinatie van werken en leren voor mij goed te doen was, is het toch wel zwaar. Ik zou iedereen aanraden om pas aan de opleiding te beginnen als thuis alles op orde is. Dat heb je echt wel nodig.

Als je bijvoorbeeld een verhuizing voor de boeg hebt, kun je beter nog even wachten. En zorg tijdens de opleiding goed voor jezelf, koop af en toe een cadeautje, je hebt het verdiend!”
 

Willem de Wit Niveau 4 

Het aanbod om een opleiding te volgen is een cadeau

Willem de Wit merkt dat het volgen van de opleiding tot verpleegkundige op niveau 4 zijn werk als zorgcoördinator verrijkt.

 “Ik vond het een genereus en buitengewoon mooi gebaar om deze opleiding aangeboden te krijgen en heb dan ook niet getwijfeld. Enkele jaren geleden heb ik mijn bachelor Zorg en Welzijn behaald, ik waardeerde het ook toen al erg dat Sint Jacob daarvoor de ruimte gaf. De opleiding op niveau 4 is een verrijking en verdieping van de kennis die ik al bezit. Je leert om zorgoverstijgend tegen de zaken aan te kijken. Het traject is ingedikt tot anderhalf jaar, dus je doet veel kennis op in korte tijd. Dat vind ik positief; het levert snel iets op. Mijn observaties bij specialistische situaties zijn bijvoorbeeld gedegener geworden.

De belangrijkste tip die ik kan geven aan iedereen die een opleiding gaat volgen: verdiep je in de leertechnieken van nu. Laat je helpen door het digitale tijdperk en door nieuwe methoden. Van mindmapping tot het gebruik van een voicerecorder of het doornemen van proeftoetsen op internet; er zijn veel manieren om het studeren makkelijker te maken.”
 

Bianca Verheij Niveau 2

 "Het was een sprong in het diepe, van de keuken naar de zorg. Ik ben heel blij dat ik deze ommezwaai heb gemaakt"

Bianca heeft een spannende ommezwaai gemaakt. Ze werkte als kok in de keuken van Sint Jacob, toen ze besloot om de opleiding tot helpende te gaan volgen.

 “Het was voor mij een sprong in het diepe, mijn hart klopte in mijn keel toen ik de beslissing nam. Zou het wel iets voor mij zijn? Ik zag wel dat er meer toekomst in zat. Er komt steeds meer kleinschalig wonen: dan komt juist de combinatie van kok en helpende goed van pas. Dus besloot ik het te proberen. En nu vind ik het zó leuk! Het is echt een topjob voor mij. Dat had ik niet verwacht. Vooral het contact met de bewoners is erg leuk. In het begin moest ik best wennen: van koken naar mensen wassen. Gelukkig heb ik heel fijne collega’s, dat helpt. Dat mijn leercoach ook een collega is, vind ik alleen maar prettig. De lessen zouden wat mij betreft wel wat sneller mogen. Bij mijn koksopleiding was ik gewend om heel veel te leren. Maar verder ben ik heel tevreden. Aan iedereen die nog twijfelt, zou ik zeggen: gewoon doen! Wie niet waagt, die niet wint.”


Martine Knijn Niveau 3

“Het is ontzettend leuk om steeds meer te weten en steeds meer verantwoordelijkheid te krijgen. Ik ben blij dat ik nu gediplomeerd ben.” Martine Knijn was klaar voor een volgende stap en de start van het Jacob Leerhuis kwam precies op tijd. Inmiddels is ze zelf leercoach in Bosbeek.

“Ik heb lang in de kraamzorg gewerkt. Tien jaar geleden kreeg ik een baan in Bosbeek. Er werd mij al snel gevraagd of ik een diploma op niveau 3 wilde behalen, maar dat kwam voor mij te vroeg, mijn twee zoons waren nog klein. De aanbieding van het Jacob Leerhuis kwam op het goede moment. Aan de start van de opleiding ben ik wel eens boos geweest, er was nog veel onduidelijk. Ik ben van de eerste lichting en het Leerhuis stond nog in de kinderschoenen. Maar toch ben ik heel blij dat ik het heb gedaan. Het is ontzettend leuk om steeds meer te weten en steeds meer verantwoordelijkheid te krijgen. De zusters waar ik voor zorg leefden erg met me mee tijdens de opleiding, dat was leuk. Dan weet je waar je het allemaal voor doet. Ik ben nu zo enthousiast dat ik me heb opgegeven als leercoach. Ik heb in de kraamzorg en bij Bosbeek al vaker leerlingen begeleid, dit past goed bij me.”